A feltörekvő talajvíz elleni védekezés

Városokban és falvakban is vannak olyan települések, ahol egy-egy nagyobb esőzés alkalmával a pincében megáll a víz, de akár talajvíz is megjelenik.

A pincében megjelenő talajvízről még több információ ezen a linken. A pincében megjelenő talajvíz általában a régi építésű házakban jellemző, de akár új építésű házakban is előfordulhat, azonban ami biztos, hogy senki sem örül neki. A pince egy olyan helység, amit a többség leginkább raktározásra használ, így talajvíz esetén az itt található tárgyak általában egytől-egyig megsemmisülnek vagy károsodnak. A talajvízre minden esetben fel kell készülni, ha az épület nincs szigetelve. A talajvíz hátterében általában a padló szerkezete, falak anyaga és a kedvezőtlen talajviszonyok állnak. A legfőbb probléma, azonban mégiscsak az, hogy a talajvíz elleni szigetelés elégtelen, valamint az alagcsővezetés hiánya is nagy mértékben hozzájárul a probléma előidézéséhez.

A talajvíz megjelenésének okai közt említhetjük azt is, hogy nagyon nem mindegy, hogy a talaj milyen rétegződéssel rendelkezik. Az sem mindegy, hogy a víz milyen formában és mennyiségben van jelen az adott területen. Akkor igazán rossz a helyzet, ha többféle talajról van szó egy építkezési területen. A legkiválóbb talajtípus egy építkezés során a szemcsés vagy kevésbé kötött talaj. Ilyen például a murva vagy a homok. Ezek a talajtípusoknem kötik meg a nedvességet, így könnyedén elszivároghat belőlük. Ezáltal az épületet csak kevés ideig éri a nedvesség, komoly kért nem tesz benne. Azokon a helyeken, ahol a pincébe talajvíz kerül, számolni kell a víznyomással. Ha Ön is küzd a talajvízzel, akkor mindenképp forduljon szakértőhöz. Bővebb információkért látogasson el a dugulaselharitas-mesterek.hu weboldalra.