A konzuli szolgálat nyújtotta segítség

A konzuli szolgálat számos esetben segítséget tud nyújtani a külföldön bajba került magyar állampolgárok számára. Ugyanakkor nem minden esetben tud segíteni a konzuli szolgálat, vannak olyan esetek, amik nem tartoznak a hatáskörükbe.

Konzuli szolgálat számos esetben segítséget tud nyújtani a bajba jutott magyar állampolgárok számára, azonban gyakran olyan ügyekben is a segítségüket kérik, ami már nem a hatáskörük, illetve nem kötelesek segíteni. Ilyen például a menetjegy foglalása és átírása, a csomagmegőrzés, banki, biztosítási és postai szolgáltatások, külföldi út megszervezése és szállás, lakhatás biztosítása. Ezenkívül a konzuli szolgálat nem köteles segíteni a külföldi letelepedési, munkavállalási, valamint az egyéb engedélyek beszerzésében. A külföldön tartózkodó személyek felkutatásában, a peres és nem peres viták rendezésében, továbbá az örökség, hagyaték és kifizetetlen munkabér behajtása sem tartozik a konzuli szolgálat jogkörébe. Ilyen esetekben felesleges is a konzuli szolgálat segítségét kérni. Ellenben vannak olyan esetek, amelyek fennállásakor egész nyugodtan a konzuli szolgálathoz fordulhat.

Ha történik valami az útlevéllel, például a külföldi tartózkodás során derül ki, hogy lejárt, esetleg ellopják vagy elveszíti, akkor a konzuli szolgálat ideiglenes útlevelet állít ki a hazautazáshoz. Válsághelyzetben a konzuli szolgálat tájékoztatást ad, segít az evakuálás és a hazautazás megszervezésében. Ha szükséges, akkor tájékoztatja a hozzátartozókat. Ha külföldön történik haláleset, akkor a konzuli szolgálat értesíti a hozzátartozót, továbbá informál a holttest hazaszállítása kapcsán szükséges tudnivalókról. Természetesen az utasbiztosításról sem szabad elfeledkezni, melyet az axa-assistance.hu weboldalon tud megkötni!