A szivárgás egyértelmű jelei

Ha szeretnénk otthonunk és családtagjaink biztonságban tudni, akkor elengedhetetlen, hogy időről-időre sort kerítsünk bizonyos ellenőrzésekre. A karbantartási tevékenységek egy része akár egyedül is elvégezhető, de vannak, amiket jobb szakemberre bízni.

A szivárgás jeleiről ide kattintva tudhat meg bővebb információkat! Rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a gázszivárgás tipikus jeleivel, hiszen ezzel akár a családunk és saját életünk is megóvhatjuk. Ha a készülék vagy a gázvezeték felől jól hallható sziszegő hangot hallunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valami nincs rendben. A jól hallható hang arra utal, hogy a szivárgás nagy valószínűséggel már jó ideje fennáll. Ekkor mielőbb cselekedni kell, nem szabad várni, ugyanis hamar tragédia lehet a vége. Emellett komoly anyagi károk is keletkezhetnek. Nem csak hallhatjuk, de akár érezhetjük, szagolhatjuk is a gázt. Alapvetően a földgáznak nincs színe vagy szaga, azonban a közüzemi társaságok hozzáadnak egy bizonyos anyagot, annak érdekében, hogy baj esetén könnyen észrevehető legyen.

Ez az anyag erős kénes vagy záptojáshoz hasonló illatot ad a gáznak, így, ha szivárgás történik, akkor sokkal egyszerűbb észlelni. Az is árulkodó jel lehet, ha a beltéri vagy kültéri növények szemmel láthatóan tönkre mennek. Ha bármilyen jelét érzékeljük a szivárgásnak, akkor nagyon fontos mielőbb elhagyni a lakást és kihívni egy gázszerelőt. Ne húzzuk az időt, mivel idővel súlyos következményei lehetnek a halogatásnak. A szellőztetés szintén sokat segíthet, azonban nem oldja meg a problémát. Természetesen az éves karbantartásról, ellenőrzésről sem szabad elfeledkezni, mivel egy jól szervizelt készülék kisebb eséllyel hibásodik meg. Ha kellőképp elővigyázatosak vagyunk és ismerjük a szivárgás jeleit, akkor kevésbé kell tartani a meghibásodástól.