Biztonsági mentés – Mentse, ami menthető!

Talán nincs is olyan internetes felhasználó, aki ne szembesült volna azzal, milyen, amikor a fontos adatok, úgy mondd „elszállnak”. Sajnos Murphy törvénye itt is működik, ahol valamilyen adat rögzítés folyik, ott biztosan eltűnnek előbb-utóbb valamilyen szinten az adatok.

Biztonsági mentés – Egy átlag felhasználó adatvesztése általában némi bosszankodással és káromkodással jár, azonban egy vállalkozás esetében ez beláthatatlan következményekkel járhat. Nemrég egy friss elemzés megállapította, hogy száz fájl elvesztése is nagyon komoly, körülbelül 18000-35000 dollár veszteséggel járhat. Az ilyen költséges adatvesztésnek több oka is lehet, például adatlopás, természeti csapás, merevlemez sérülés vagy hardverhiba, vírus, szoftverhiba vagy véletlen fájltörés. Az adatvesztés komoly károkat okozhat, a károk helyreállítási költsége pedig komoly költségekkel járhat. Arról már nem is beszélve, hogy a kiesés okozta károk mennyire komolyan érintik a vállalkozást. A többség sajnos csak egy komolyabb adatvesztést követően jön rá, hogy a probléma megelőzhető lett volna.

A biztonsági mentésnek több módja is van. Ilyen például a helyi tárolóba való biztonsági mentés. Ez a legegyszerűbb módja az adatok mentésének. Ez amolyan hagyományos módszer. Szintén jó ötlet a biztonsági felhőbe való mentés. A tárolás ebben az esetben hasonló, mint a hagyományos módszer esetében, viszont az a különbség, hogy a tárolás egy távoli adatközpontban történik. A fájlok felhőalapú szinkronizálása és megosztása is népszerű megoldásnak számít. De, akár egy hibrid megoldást is lehet alkalmazni. Ennek lényege, hogy a biztonsági mentés szoftvere egy időben használja ki a gyorsabb visszaállítást biztosító helyi tárolást, valamint a helyi adatvesztéssel szemben biztonságot nyújtó felhős biztonsági mentést.