Favágás tudnivalók

A többség nem szívesen csonkítja meg a zöld környezetet, azonban bizonyos esetekben jobb búcsút mondani egy-egy fának, különösen akkor, ha veszélyt jelent otthonunkra vagy családtagjainkra.

Favágás közel sem olyan egyszerű munka, mint azt sokan gondolják. Különösen abban az esetben, ha nem rendelkezik kellő tapasztalattal. Egy fa nem egyik pillanatról a másikra nő meg, így hosszú évek után tűnik fel, hogy a fa veszélyesen közel került a házhoz vagy a villanyvezetékhez. Van, amikor elég a gallyak lemetszése, hosszabb ágak levágása, olykor viszont kénytelenek vagyunk az egész fát kivágatni. Ezt azonban nem érdemes saját kútfőből rozsdás fejszével kivitelezni, ugyanis sokszor nagyobb kárt lehet ezzel okozni, mint hasznot. Egy hozzá nem értő számára nem feltétlenül egyértelmű az sem, hogy a fa egészséges-e. Könnyen előfordulhat, hogy a fa egészségesnek tűnik, azonban belülről korhad. Az sem mindegy, hogy mivel és hogyan kezdik el kivágni a fát.

Egy szakképzett favágó rendelkezik a favágáshoz megfelelő eszközökkel és ügyel arra, hogy a fa környezetében tárgyak se sérüljenek meg. A favágó pontosan kiszámítja a fa dőlési szögét, valamint a favágás minden lépését. Annak mindenképp érdemes utánajárni, hogy a fa kivágása engedélyhez kötött-e. Az egyszer biztos, hogy minden közterületen lévő fa, még akkor is, ha mi ültettük engedélyköteles. Ahhoz, hogy egy engedélyköteles fát ki tudjunk vágni, nyomós indokra van szükség. Így például az, hogy árnyékolja a házat vagy nem lehet tőle parkolni, nem az, így nem fogják engedni, hogy a fát kivágassuk. Ha bővebb információkra van szüksége vagy szeretné tapasztalt favágók elérhetőségét látni, akkor mi a fakivágás-tuskómarás.hu weboldalt ajánljuk! Bízza Ön is szakértőre a fakivágást!