Hasi, kismedencei ultrahang tudnivalók

A hasi ultrahangnak köszönhetően a hasüregen belül található szerveket lehet vizsgálni, így például a veséket, a lépet, a hasnyálmirigyet, a májat, az epehólyagot és az epeutakat, valamint a hasüreg fő vénáját, valamint a fő verőér hasi szakaszát.

Hasi, kismedencei ultrahang vizsgálatáról azt érdemes tudni, hogy bizonyos dolgokat muszáj betartani, különben az megzavarja a vizsgálat eredményét. Éppen ezért nem szabad a vizsgálat előtt hat órával enni, valamint szénsavas italokat, kávét, tejet és rostos üdítőket fogyasztani. A rágógumizást is érdemes kerülni, mivel ennek hatására összehúzódik az epehólyag. Továbbá nem árt a könnyű, zsírszegény étkezés. A hasi, kismedencei ultrahang vizsgálat elvégzéséhez telt húgyhólyagra van szükség, így a vizsgálat előtt két órával meg kell inni fél liter csapvizet vagy szénsavmentes ásványvizet. Viszont közvetlenül a vizsgálat előtti órában már nem szabad folyadékot fogyasztani. Azért fontos két órával a vizsgálat előtt folyadékot fogyasztani, mert a kismedencei szervek vizsgálata, akkor eredményes, ha a húgyhólyag vizelettel telt.

Az ultrahangos képalkotás nagy előnye, hogy alkalmas a korábban már említett szervek méretének és szerkezetének megítélésére, az elváltozások megállapítására. Az üreges szervek esetében a belső tartalom és a falvastagság is megállapítható. A vizsgálat segítségével a hasüregben megvastagodott nyirokcsomók is ábrázolhatók. Ezenkívül tömör hasi szervek sérüléseinek és bevérzéseinek kimutatására is alkalmas az ultrahang. Különösen a sürgősségi ellátás keretein belül. Ha szeretne bővebben tájékozódni a hasi, kismedencei ultrahangot illetően, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra, ahol időpont kérésre is van lehetősége!