Honnan tudhatod, ha az egyik henger nem megy?

A gyakorlott autóvezetőnek hamar feltűnik, hogy az általa vezetett autóban valamilyen negatív változás történt. Ha az autóval valami nincs rendben, akkor általában valamilyen módon jelzi azt a sofőrnek. Például nem úgy indul a gépjármű vagy furcsa hangok hallatszanak. Ha figyel a jelekre, akkor hamar rájön, hogy valami nem stimmel, még azelőtt, hogy nagyobb baj történne.

Arról, hogy honnan lehet tudni, hogy nem meg az egyik henger ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! Az autó nagyon sok különféle alkatrészből áll össze, melyek idővel meghibásodnak még abban az esetben is, ha semmilyen baleset nem történik. Némelyik alkatrészt rövidebb idő után ki kell cserélni, erre általában a kötelező szervizek során kerül sor, azonban vannak olyan alkatrészek is, melyeket csak akkor szokás lecserélni, amikor meghibásodnak. Ha ügyelve a csereperiódusokra, kellő időben kicserélteti a szükséges alkatrészeket, akkor nem kell komoly meghibásodástól tartania. Ha a gépjármű megfelelően karban van tartva, akkor sokkal könnyebb észrevenni, ha valami nem stimmel.

Nem könnyű megállapítani, hogy hol lehet a hiba, azonban, ha az alábbi problémákat tapasztalja, akkor van rá esély, hogy az egyik henger nem megfelelően működik. Ha a motor egyenetlenül jár, esetleg az addig csendesen duruzsoló autó hangosabbá válik és kellemetlen durrogó, recsegő hangot ad ki. Az is a henger hibáját jelezheti, ha az autó ugrál, rángat, esetleg nem húz rendesen. Ha a fogyasztás jelentős mértékben megnő, az szintén nem túl bíztató. Ilyen esetben is fennáll az esély, hogy az egyik henger nem működik megfelelően. A műszerfalon felvillanó motorhiba jelző is árulkodó, ha a fentebb említettek közül több is fennáll, akkor szinte biztos, hogy baj van, ezért érdemes mielőbb felkeresni egy szervizt!