Hőszivattyús rendszereknél is elengedhetetlen a puffertárolók használata

Otthonunk fűtésrendszerének kialakításánál számtalan tényezőt figyelembe kell vennünk annak érdekében, hogy megfelelő hatásfokot érhessünk el. A manapság tapasztalható energiaárak tükrében már az is komoly dilemmát jelent, melyik módozattal lehet hossz távra tervezni, hiszen a megtérülés egy olyan szempont, ami döntő befolyással bír.

Az azonban kétségtelen, miszerint a puffertárolók alkalmazása még hőszivattyús rendszerek esetében is elengedhetetlen. Ennek alapvetően egyszerű okai vannak. Noha ez számít az egyik leggazdaságosabb – és leginkább környezetbarát – megoldásnak, még így is rendkívül fontos kellő figyelmet fordítani az alkatrészek védelmére, illetve a maximális hatékonyság elérésére. Puffertárolók használata nélkül a szivattyúnak rengeteg alkalommal kell ki- és bekapcsolnia, emellett pedig az inverteres kompresszor is gyakorta üzemel majd túlságosan alacsony, vagy épp magas fordulatszámon. Ezzel nem csak a kiadások nőhetnek meg, de azt is kockáztatjuk, hogy ezek a perifériák idő előtt meghibásodnak.

Puffertárolók alkalmazásával azonban ez a dilemma könnyedén kiküszöbölhető. Kardinális, hogy a tartályt mindig az adott rendszerhez optimalizáltan válasszunk, ennek a folyamatnak a során pedig vizsgálni kell a szóban forgó ingatlan energetikai jellemzőit. Nem mindegy a belmagasság, az alapterület és természetesen a szigetelés minősége sem. A cél, hogy a puffertárolók képesek legyenek az éjszakai időszakban kellő meleget biztosítani az egész házban. Szerencsére a tartályok bekerülési költsége, valamint az utólagos beszereléssel járó kiadások is meglehetősen alacsonynak tekinthetők. Mivel ár-érték arányban ez egy kiváló kiegészítő, így a puffertárolók használata nem is lehet kérdéses, hiszen az egész fűtési rendszer hatékonyságán rengeteget javítanak.