Milyen szempontok lényegesek egy bálacsomagoló beszerzésekor?

Napjainkban már elengedhetetlen a legkorszerűbb gépek és eszközök használata, legyen szó mezőgazdasági munkálatokról, vagy nagyobb léptékű állattartásról. Mindkét esetben kardinális a sikerhez, hogy a szálastakarmány tárolására biztosítottak legyenek a megfelelő körülmények. Időnként azonban ez nem is olyan egyszerű feladat.

Ezt a dilemmát kiküszöbölendő terjedtek el a bálacsomagoló gépek hazánkban is. Noha az ezredfordulót megelőzően még csak elvétve találkozhattunk ilyen masinákkal Magyarországon, az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás és a felfokozott piaci verseny miatt kellő hatékonyság ma már csak így érhető el. Tudniillik a bálacsomagoló egyszerre kettős célt szolgál. Léteznek ugyanis olyan modellek, amiknél nem csak a takarmány lezárása történik meg, de maga a bálázási folyamat is. Ezekkel az egész munkafolyamat jelentősen felgyorsítható, ezzel pedig rengeteg idő megspórolható, arról nem is beszélve, miszerint ez a megoldás jóval kevesebb emberi erőforrást igényel, mint a hagyományos módszer.

Ahhoz, hogy hosszú távon is a lehető legnagyobb hatékonysággal dolgozhassunk, a bálacsomagoló beszerzésekor minden fontos tényezőt figyelembe kell vennünk. Tekintettel arra, hogy ezeknek az eszközöknek a bekerülési költsége jelentős, feltétlenül érdemes kikérni egy specialista véleményét is. A szakmai tanácsok alapján megválasztott bálacsomagoló ugyanis biztosan minden igényt kielégít majd. Döntésüket mindenképpen úgy kell meghoznunk, hogy a gép illeszkedjen a már meglévő eszközparkunkba, ellenkező esetben ennek a költséghatékonyság láthatja kárát. Figyelni kell a hajtás típusára, a fóliaadagolás módjára, a működési elvre és persze az sem elhanyagolható kérdés, mekkora kapacitással rendelkezzen a bálacsomagoló. Ne felejtsük el, miszerint egy ilyen masina esetében hosszú távra tervezünk, így legyünk nagyon körültekintők.