Mit érdemes tudni a betonfúrók kapcsán?

A betonfúrók, ahogy a nevük is mutatja, olyan speciális berendezések, melyek arra szolgálnak, hogy a betont és más hasonlóan kemény anyagokat meg lehessen fúrni. Ezek az eszközök a hagyományos fúrókhoz képest jóval hatékonyabbak, így a kemény felületeken sem jelent számukra problémát a gyors és pontos fúrás.

Betonfúrók úgy vannak kialakítva, hogy a kifejezetten kemény anyagok fúrása se jelentsen nehézséget számukra. Szerkezetük igazén tartós és erős. Többek közt egy benzines vagy elektromos motorhajtással is rendelkeznek, mely a fúrófej működtetésére alkalmas. A fúrófej az alkalmazott feladattól függően lehet különféle alakú és méretű. Az általánosan alkalmazott fúrófejek közé soroljuk a vágó korongos, üreges és szegmensreszelős fúrókat. Jellemzően ezek a fejek keményfémből vagy más egyéb tartós anyagból készülnek, amelyek kellőképp strapabírók ahhoz, hogy a keményfelülettel való érintkezésnek ellen tudjanak állni. Két fő típusa van a betonfúróknak, melyek a kézi és az állványos verziók. Előbbit elsősorban kisebb projektek esetén szokták alkalmazni, valamint olyan helyeken, ahol a hozzáférés csak korlátozottan valósítható meg.

Az állványos betonfúrók stabilabb munkakörülményeket biztosítanak, illetve nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek. Ha hosszabb időn át tartó fúrási feladatra van szükség, esetleg nagyobb lyuk fúrása szükséges, akkor az állványos típusok bizonyulnak jó választásnak. Ezeket a gépeket főleg az építőiparban használják előszeretettel. Az épületek felújítása során elengedhetetlenek, ugyanis a légtechnikai elektronikai és vízvezetéki rendszerek kiépítése során nagyon hasznosak. A gép alkalmazása előtt viszont mindenképp ellenőrizni kell a fúrófej állapotát, valamint az áramellátást.