Így éld túl a pollenszezont

Madarak, méhek, virágok és rengeteg pollen – ha a tavasz beköszönt, az allergiásoknál újra jelentkezik a tüsszögés, viszketés, könnyezés. A világon több millió embert érint ez a betegség, ami annyi kellemetlenséget okoz, hogy az allergiások közül sokan inkább ki sem mozdulnak a szabadba. Kár lenne lemondani a természetről, helyette érdemes megfogadni néhány jó tanácsot.

Járjunk egy lépéssel az allergia előtt! Ma már az időjárás jelentésből, az újságokból, az internetről is pontos információkat szerezhetünk arról, hogy mikor a legmagasabb a pollen mennyisége annál a növénynél, melyre allergiásak vagyunk. Nyomon követve a helyzetet előre be tudjuk szerezni a szükséges készítményeket és lelkileg is fel tudunk készülni. Ehhez nagyon praktikusak az okostelefonokra letölthető alkalmazások, melyekbe beírva lakhelyünk irányítószámát minden reggel pontos híreket kapunk a pollen helyzetről.

Ha csatát szeretnénk nyerni, ismernünk kell ellenségünket. Nincs ez másként a pollenekkel sem. Érdemes utána nézni, hogy a számunkra veszélyt jelentő növények pollenjei a nap mely szakában a legaktívabbak és hogyan tudjuk őket a leginkább elkerülni. Sok pollen kifejezetten a napos, száraz reggeleken lendül támadásba, majd délutánra alábbhagy az inváziójuk.

A pollenek nemcsak az utcán fenyegetnek, de a lakásban is. Hogy otthonunk tökéletesen pollenmentes legyen, bizony néha nem árt lemondani az alapos szellőztetésről. Egy jó minőségű légszűrő és a mindennapos porszívózás is meg fogja hozni a várt eredményt.