Így küzdd le a reggeli rosszulléteket terhesség alatt

A terhesség alatt jelentkező hányinger és hányás sok nőt nemcsak reggelente érint, végigkísérheti akár az egész napot. Enyhébb esetekben az étrend megváltoztatásával is legyőzhetjük a rosszullétet.

Sokszor keveset
Az ételt érdemes kisebb adagokra felosztani és naponta a szokásosnál többször enni. Így a gyomor nem lesz üres, de nem is telítődik. Sok nő úgy érzi, hogy a szénhidrátokban gazdag ételektől enyhül a hányinger, de valójában a magas fehérjetartalmú élelmiszerek – pl. a csirkemell – tesznek jót ilyenkor.

Könnyű falatok
Néhány könnyű kekszet érdemes az ágy mellett tartani, hogy ébredés után rögtön tudjunk enni belőle. Az éjszakai rosszulléteket is enyhíti, ha elrágcsálunk néhány falatot.

Kerüld a zsíros ételeket!
A zsíros ételek megterhelik az emésztőrendszert, nagyobb munkát adnak a szervezetnek, ezért nagyobb az esélye az irritációnak is. Ugyanez vonatkozik a fűszeres és savas ételekre is.

Gyömbér
A gyömbér nemcsak a várandósság alatt jelent megoldást a hányinger ellen. A hagyományos gyógyászatban is használják a belőle készült forrázatot.

Vitaminok
A hányinger oka lehet az is, hogy bizonyos tápanyagok hiányoznak a szervezetből. A vitamin kapszulák szedése mindig hasznos, de az első trimeszterben a magas ásványi anyag tartalom megterhelheti az emésztőrendszert, ezért előtte érdemes kikérni az orvos véleményét.

Folyadékpótlás
Ajánlott emelni a folyadék mennyiségét, de egyszerre csak annyit igyunk, hogy ne töltsük meg teljesen a gyomrunkat. Valószínűleg a hideg italok jobban fognak esni, ezeket kis adagokban kortyolgassuk.