Így tüntessük el a vízkövet a WC csészéből!

A nedves helyiségekben rendszerint problémát jelent a vízkövesedés, ám a sárgás foltok nem csak emiatt érdemelnek figyelmet. Hiába a tisztaság, ha egyébként elcsúfítja a vízkő a toalettet, ezért nagyon fontos, hogy mind a megelőzésre, mind a vízkő eltávolítására fordítsunk figyelmet.

Így tüntessük el a vízkövet a WC csészéből! A boltok polcain rendkívül sokféle vegyi anyag sorakozik, melyek kifejezetten a toalett tisztítására, valamint annak vízkőoldására valók. Ismert a sósav is, de mivel abból egészségre káros gázok szabadulhatnak fel, ezért javasolt inkább a némileg biztonságosabb WC tisztítókat választani. Ezzel a szennyeződés mértékétől függően egy vagy két soron leöntjük a csészét, némi idő után átsúroljuk azt, majd jöhet a többszöri öblítés. A művelet nem bonyolult, de ha maximálisan biztonságban szeretnénk tudni magunkat a maró hatású anyagoktól, akkor megéri gumikesztyűt viselni.

S hogy miért fontos odafigyelni a vízkő eltávolítására a toalett esetében is? A hónapok során lerakódott vízkő a szennyvízelvezető és a különböző járatok keresztmetszetét is csökkenti, amiben így sokkal könnyebben megreked a toalettpapír. Számos makacs dugulásnak elejét lehet venni azzal, ha legalább néhány havonta odafigyelünk a vízkőoldásra. Ez egyébként a tartályban is fontos, ugyanis a lehúzó meghibásodásainak hátterében a legtöbbször a lerakódott vízkő áll. Ha nem tölt újra a tartály, vagy folyamatosan folyik a víz, akkor elég lehet csak egy házilagos vízkőoldás, és a probléma máris megoldódott. Fontos tudnia, hogy amennyiben folyamatos dugulások nehezítik meg a mindennapi toalett-használatot, akkor érdemes szakembert hívni a dugulás elhárítására, hiszen a háttérben már kialakult, makacs dugulás állhat. Profi segítséggel akár húsz perc alatt a dolog végére járhat.