Levegőszűrő – Mit kell tudni róla?

A levegőszűrőt gyakran nevezik az autó tüdejének is. Az emberek esetében a tüdő egy egész életen át szolgál, viszont az autó tüdejével, vagyis a levegőszűrővel nem ez a helyzet. Gyakorlatilag minden időszakos csere alkalmával eljön a csere ideje.

Levegőszűrő cseréjére vonatkozó hivatalos információt az autószervízkönyvében találunk, ugyanakkor a legtöbb gyártó tíz-tizenötezer kilométerenként javasolja a cserét. Bizonyos tényezők miatt előbb szükséges kicserélni a levegőszűrőt, például, nyáron, amikor a szálló por koncentráció magasabb. Szintén hamarabb használódik el a levegőszűrő, abban az esetben, ha gyakran járunk poros földúton. A levegőszűrő cseréje fontos, ha elérkezik az ideje, ugyanis a motorba jutó levegőből szűri ki az esetleges szennyeződéseket. A levegőszűrő úgy van kiképezve, hogy a szűretlen, kóbor levegő sehogy se juthasson tovább. A nagy méretű amerikai kocsikban a levegőszűrő látványos levegőszűrő található. Ez egy kör alakú tálca, annak a közepén van alul a légbeömlő nyílás. Erre megy rá a legyezőszerű szűrő, mely kerek alakú. Végül mindezekre jön egy pontosan illeszkedő, szárnyas csavarral rögzíthető fémsapka.

A levegőszűrő cseréje szerencséje nem nehéz folyamat, így akár mi magunk is elvégezhetjük otthon. Viszont ezt csak ügyeskezű ezermestereknek ajánljuk, ugyanis könnyen nagyobb kárt okozhatunk, mint amekkora hasznot. A levegőszűrő egy átlagautóban úgy néz ki, mint egy papírharmonika. Lehet szögletes vagy kerek, de alapvetően az mindegyikre igaz, hogy egy zárt, kifejezetten ilyen célra kiképzett házban van, melynek van egy légbeömlő nyílása. Abban az esetben, ha új levegőszűrőre van szükség, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba és tekintse meg a kínálatot!