Miért ad ki a radiátor nem megszokott hangokat?

Alapvetően elég gyakori, hogy a radiátor furcsa zajokat hallat, azonban legtöbbször emiatt nem kell aggódni. Gyakran egy-két apróságot is meg lehet tenni, annak érdekében, hogy a zaj ne legyen zavaró. Az alábbiakban eláruljuk mik ezek a tennivalók.

A radiátor furcsa zajairól bővebb információkat itt talál! Olykor a radiátor irányából érkező furcsa hangokra felkapja az ember a fejét. Ilyen például a sípoló zaj, mely általában akkor fordul elő, amikor a radiátoron túl gyors a víz átfolyási sebessége. Ha szeretné megszüntetni ezt a hangot, akkor be kell kapcsolni a radiátort az óra mutató járásával megegyező irányban. Nagy valószínűséggel ezek után megszűnnek a zavaró hangok. A ketyegő hang talán ijesztően hangzik, de ettől sem kell megijedni, ugyanis ez egész egyszerűen a radiátor felmelegedését vagy lehűlését jelzi. Bizonyos esetekben nem is a radiátor felől, hanem a padlóból jönnek a ketyegő hangok. Ez valószínűleg annak az eredménye, hogy a csövek kitágultak és dörzsölik a padlót vagy a gerendákat. Szerencsére ez sem jelent problémát, azonkívül, hogy az ember fülét zavarja a hang.

A dobogó hangokat általában a helytelenül felszerelt termosztatikus hűtőszelep okozza. Ha a radiátort új állapotában telepítették vagy át lett helyezve, akkor előfordulhat, hogy a szelepeket helytelenül szerelték fel vagy cserélték le. Ha dobogó hangokat tapasztal a radiátor felől, akkor érdemes a szelepeket megvizsgálni. Ha egy radiátorból gyakran hallani kellemetlen hangokat, akkor nagyon sok esetben a levegő csapdába esett benne. Ha a radiátor alja forró, teteje pedig hideg, akkor a légtelenítés jelenti a megoldást. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el a futes-gazszereles.hu weboldalra, ahol bővebben tájékozódhat a témában és elérhetőséget is talál a weboldalon!