Megjelenhetnek testi tünetek a gyászban?

A szeretett személy elvesztését követő időszak lelkileg rendkívül megterhelő, fájdalmas. A lelki fájdalom mellett ugyanakkor megjelenhetnek testi tünetek is, különösen a halálesetet követő hónapokban. A gyász és a testi tünetek közti kapcsolatot számos szakember vizsgálta és az eredmények is azt igazolták, hogy van összefüggés a kettő közt.

Testi tünetek a gyászban megjelenhetnek, azonban fontos, hogy ekkor mindenképp szakember segítségét kell kérni. A halálesetet követően hónapokban a legtöbb gyászoló tapasztal valamilyen testi tünetet. A leggyakoribb panaszok az étvágytalanság, az általános kimerültség érzet, az alvászavar és a koncentrációzavar. A kutatások arra is rávilágítottak, hogy azok az özvegyek, akik esetében megjelennek a testi tünetek, illetve súlyosabbá válnak, a gyászfolyamat is elhúzódhat. A gyász következtében a halálesetet megelőzően is jelen levő depresszió és szorongásos tünetek súlyosabbá válhatnak. A kutatások azt is bebizonyították, hogy a depresszió és a szorongás a testi tünetek megjelenésének előjelei lehetnek.

Ha a gyászfolyamat elakad, akkor a testi tünetek is idővel súlyosabbá válhatnak. Nem kizárt a szenvedélybetegségek megjelenése, illetve a kardiológiai vagy a hormonális betegségek megjelenése. Emellett nőhet az esély a fertőző betegségek iránti fogékonyságra. A testi tünetek súlyosbodásának, illetve megjelenésének elkerülése érdekében, fontos, hogy a gyászfolyamat normálisan végbe menjen, tehát ne legyen elakadás. A gyász lezárulta nem azt jelenti, hogy az elhunytat el kell felejteni, hanem hogy a fájdalom intenzitása csökken és a gyászoló képes visszatérni a mindennapokba, hogy az élők felé forduljon. Hasznos információkért a témában, látogasson el a gyaszozvegyszulokent.hu weboldalra!