Miért különleges a katari foci világbajnokság?

2022-ben egy igazán különleges helyszín ad otthont a VB-nek, ami nem más, mint Katar. A teljes labdarúgó világ izgatottan várja a labdarúgó világbajnokság kezdetét, amely nem a megszokott nyári időpontban kerül megrendezésre, így már ebben is eltér a szokásostól a VB.

Foci világbajnokság Katar – Több szempontból is különleges a 2022-es VB. Egyrészt a helyszín miatt, hiszen azzal, hogy a VB Katarban kerül megrendezésre, ez azt is jelenti, hogy első alkalommal lesz VB egy arab országban. Katar sivatagi éghajlattal rendelkezik, így a perzselő nyári hőség miatt a labdarúgó világbajnokság a megszokott nyári időpont helyett november 20 és december 18 között zajlik majd. Ha ez nem volna elég, további érdekességek és különlegességek is jellemzőek lesznek a 2022-es VB-n. A labdarúgó világbajnokságokon elsősorban a csapatokon és a bírókon van a hangsúly, azonban a 2022-es világbajnokság a mérkőzésvezetőket tekintve is korszakalkotónak nevezhető. Ez lesz az első olyan VB, amelyen női játékvezető is lesz. Ráadásul nem is egy, hanem rögtön három is! A hölgyek név szerint Salima Mukansanga, Yoshimi Yamashita és Stephanie Frappart.

A játékvezetők munkáját a technológia is segíteni fogja, ugyanis a 2018-as világbajnokságán már sikeresen debütált a VAR, vagyis a videóbíró. Katarban huszonnégy főből álló csapat felügyeli az eseményeket, tehát egy igazán innovatív labdarúgó bajnokságról van szó. Így a nehezen eldönthető szituációkban nem csak a partjelzőre hárul teher, hanem a kamerák is segítik meghozni a döntést, valamint meghatározni a játékosok pozícióját. Az új technológia legfontosabb elemeinek a tizenkét speciális nyomkövető kamera számít. Sőt, a labda belsejében is lesz egy érzékelő, amely folyamatosan küldi a jeleket a videós szobába a szakembereknek.