Melyik a legfontosabb munkavédelmi felszerelés?

A saját egészségünk megóvása mindennél fontosabb, ezért erre a kérdésre nem csak a hétköznapok során kell különös figyelmet fordítanunk, hanem a munkahelyünkön is. Noha az ezzel foglalkozó statisztika alapján az elmúlt években jelentős javulás tapasztalható, sajnálatos módon még mindig nagyon sok, súlyos kimenetellel végződő baleset történik, főképp a kétkezi szakmák esetében.

Ezek megelőzése persze nem egyszerű, ám kiváló minőségű munkavédelmi felszerelés alkalmazásával jelentősen csökkenthető a kockázat. Üzemi területeken, gyártósorok mellett, de főképp az építőiparban elengedhetetlen, hogy a testünket védő kiegészítőket folyamatosan viseljük. Noha azt gondolhatnánk, sisakra csak abban az esetben van szükség, ha fennáll a magasból leeső tárgyak kockázata, ez korántsem így van. Okkal az egyik legfontosabb munkavédelmi felszerelés a speciális fejfedő, hiszen az oldalirányból felcsapódó tárgyak ellen is hatásos, ráadásul eleséskor is megóvhat a komolyabb sérülésektől.

Szintén elengedhetetlen a körülményeknek megfelelő bakancs viselése is. Ez a munkavédelmi felszerelés abban az esetben is jó szolgálatot tesz, ha belelépünk valamibe, ám egy véletlen áramütés kapcsán is életmentő lehet. Olyan munkafázisoknál, ahol magas hőmérsékletű, vagy különösen éles tárgyakkal dolgozunk, feltétlenül kesztyűt kell viselni. Ezekből léteznek speciális változatok, amik nagyon hatékony védelemre képesek. Testünk közvetlen védelme mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a veszélyes pontokat jelző munkavédelmi felszerelés meglétére is. A jelzőkerítések segítségével ezek a területek precízen körbe határolhatók, így elkerülhetők a véletlen balesetek. Ugyancsak rendszeresen gondoskodni kell a betonacélvégek előírás szerinti letakarásáról, védőprofilok, illetve kupakok alkalmazásával.