Ügyeljünk a duzzadószalag helyes használatára

Építkezések vonatkozásában elsősorban két tényezőn múlik a siker. A megfelelő minőségű alapanyagok használatán és a kivitelezést végző mesterek szaktudásán. Ennek megfelelően mindkét szempontra egyaránt kiemelt figyelmet kell fordítani, még a legjelentéktelenebbnek tűnő folyamatok során is. Ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a későbbiekben pont ezek okoznak majd komoly hibákat.

Tipikusan ilyen a nedvesség okozta károk kérdése, amelyek duzzadószalag alkalmazásával kerülhetők el a legkönnyebben. Ez az univerzálisan felhasználható kiegészítő egyaránt lényegi komponens amikor az épületek alapozása történik, de bármilyen ponton kiváló megoldást nyújt, ahol a betörő víz útját tartósan el kell zárni. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, miszerint a duzzadószalag csak abban az esetben képes ellátni feladatát, ha telepítése szakszerű módon történik. Első körben mindig ellenőrizni kell az eszköz sértetlenségét, tudniillik ha a csomagolása sérült, vagy a tárolása nem volt tökéletes, akkor előfordulhat, hogy már a felhasználás előtt nedvességgel érintkezett.

Ha erre utaló jelet tapasztalunk, akkor az adott duzzadószalag beépítését mindenképpen kerüljük el. Ellenkező esetben könnyen megeshet, hogy az nem látja majd el a feladatát. Amennyiben minden rendben van, akkor ügyelnünk kell rá, hogy az érintkező felületek tiszták és zsírmentesek legyenek. Szükség esetén távolítsunk el minden zárványt, hogy a duzzadószalag optimálisan szigetelhessen. Rendkívül lényeges még a rögzítés módja is. A duzzadószalag felhelyezhető ragasztással is – ilyenkor kizárólag a gyártó által ajánlott ragasztót használjuk -, de dönthetünk úgy is, hogy mechanikai úton szorítjuk oda. Utóbbi estben feltétlenül hagyjunk elegendő helyet a térfogat-növekedéshez, lévén ha erről megfeledkezünk, az a beton repedéséhez, de akár töréséhez is vezethet.