Mindig az eb külső tulajdonságai alapján válasszunk a kutya biléta kínálatból

Előzetesen talán sokan bele sem gondolnak, ám vész esetén akár apróságokon is múlhat, az elkóborolt eb vajon visszakerül-e a gazdájához. Noha a nagyobb városokban komoly kockázatot jelent az autós forgalom, jellemzően előbb észreveszik az állatot, mint hogy komolyabb baj történne, ugyanakkor ilyenkor egyáltalán nem mindegy, mennyire van egyszerű dolga a megtalálónak.

Bár elavult módszernek tűnhet, de ezekben az esetekben még mindig a kutya biléta jelenti a legnagyobb segítséget. A gazdik gyakorta hagyatkoznak a bőr alá ültetett chip hatékonyságára és egyre elterjedtebbek a GPS alapú nyomkövetők is háziállatok számára, ám mindkettő rejt magában kockázatokat. A chip leolvasását csak szakemberek tudják elvégezni, erre pedig az esetek nagy részében nincs lehetőség, például mert az eb annyira félős, hogy nem lehet befogni. A kutya biléta nem tartalmaz elektronikát, nincsenek benne mozgóalkatrészek, így nem tud lemerülni, mint egy nyomkövető, aminél ez általában a legrosszabbkor történik meg. Illetve azt se felejtsük el, hogy utóbbiak esetében  az átlagos modellek nagyjából két napig üzemelnek egy feltöltéssel.

A kutya biléta tehát minden esetben elengedhetetlen, mert egy olyan alapot szolgáltat, amiben minden körülmények közt megbízhatunk. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani azt is, hogy csak akkor működik megfelelően ez a kiegészítő, ha alapos megfontolás előzi meg a kutya biléta kiválasztását. Ugyanis ügyelnünk kell arra, miszerint a táblának jól észrevehetőnek kell lennie és arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy egyáltalán nem biztos, hogy egy idegen teljesen meg tudja majd közelíteni az állatot. Ezért aztán szerencsés, ha a kutya biléta a lehetőségekhez mérten minél nagyobb, színe jelentősen eltér az állat bundájától, a rajta lévő feliratot – ami a telefonszámunk – pedig akár több méter távolságról is le lehet olvasni.