Mi a HPV?

A nemi úton terjedő betegségek komoly gondokat is okozhatnak, így nem szabad őket elhanyagolni, bármilyen apró tünettel is járjon. A megelőzés a legfontosabb teendő, de mi van akkor, ha már későn reagálunk a megelőzésre? Milyen veszélyekkel járhat és kihez forduljon? Az egyik legelterjedtebb ilyen betegség a HPV vírus, amely világszerte számos ember életét keseríti meg.

Mi a HPV? A HPV egy fertőzés, amely a leggyakoribb a szexuális úton terjedő fertőzések közül. Rövidítése a humán papillomavírusnak és panaszokat okozhat nőknél és férfiaknál egyaránt. Leggyakrabban a külső és belső nemi szerveken, a végbél és a száj nyálkahártyáján okoz tüneteket. Ez a fajta vírus több mint 100 darab alfaja ismert jelenleg a világon és a legnagyobb kockázata azt jelenti, hogy képes akár több évig is észrevétlenül tevékenykedni, hiszen a lappangási ideje több évre is tehető. Sőt, a mai kutatások alapján kimutatták, hogy összefüggésbe hozható a méhnyakrákkal is, ami ugyancsak aggodalomra adhat okot azok számára, akik védekezés nélkül folytatják az együttléteket és rendszeresen váltogatják partnereiket. De nem csupán csak a női nemre terjed ki a fenyegető vírus hatása, hiszen azt is kimutatták, hogy az összes létező rákbetegség csaknem 6 százaléka vezethető vissza a HPV vírusra, így nem árt rendszeresen citológiai vizsgálatokon átesni, ezzel is csökkentve a rákos megbetegedések kialakulását.

Forduljon bizalommal a Belvárosi Orvosi Centrum munkatársaihoz, bármilyen elváltozást észlel nemiszervén vagy ha citológiai vizsgálatra jelentkezne. Hívja a +36 30 870 7427 és a +36 30 372 6832 telefonszámainkat majd kérjen időpontot mihamarabb, hogy ne okozzon gondot a későbbiekben ez az alattomosan lappangó vírus. Még több információt találhat a betegségről és a szakorvosokról a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalán, ahol számos más betegséggel kapcsolatban is olvashat.