Miért létezik még mindig a hónaljszőr?

Biológiai rejtély ez, mely egyre többekben merül fel. Különösen mostanában, amikor nők és férfiak folyamatosan keresik a tartós szőrtelenítési lehetőségeket. Milyen hasznos célt szolgál a hónaljszőr, van-e egyáltalán valami funkciója vagy csak a természet rossz vicce, hogy még mindig bajlódnunk kell vele?

Bár pontos válasz a kérdésre nincs, számos elmélet létezik azzal kapcsolatban, hogy a hónaljszőr miért nő, miközben az emberi test nagy része már teljesen lecsupaszodott a fejlődés során. Egyes nézetek szerint a hónaljszőrnek a test melegen tartásában volt fontos szerepe, de talán még lényegesebb funkciója a feromonok kibocsátása.

Ezeknek a hormonoknak alapvető szerepük van a szexuális vonzalom kialakulásában. Minél több szőr van az adott területen, annál bőségesebb a feromon kibocsátás, vagyis annál nagyobb a kémiai vonzerő. Sokan úgy vélik, a hónaljszőr csökkenti a súrlódást a törzs és a karok között a mozgás során, ám akiknek dús a szőrzetük, inkább kényelmetlenséget tapasztalhatnak, mintsem ennek előnyeit.

A hónaljszőrzet a serdülőkor egyik legelső testi jele, növekedése egésze a változó korig folyamatos. Akkor lelassul, sőt, sokaknál ritkulni kezd és akárcsak a haj, valamint a testen található többi szőrzet, ez is elveszíti eredeti színét és őszülni kezd. Létjogosultságát a hónaljszőrnek egyre inkább megkérdőjelezik, főként esztétikai és higiénai okokból, de a kutatók tartják magukat ahhoz az állásponthoz, hogy a hónaljszőrzetnek a szexuális vonzalom kialakulásában még mindig nagy szerepe van az embereknél.