Zsuffa Ákos a felnőttképzésről

A felnőttképzésben számos változás történt. Kezdve az OKJ-t érintő változásokkal a koronavírus hatására létrejött digitális oktatásig. Mivel ez egy kényszer helyzet gyorsan kellett megoldást találni a problémára.

Zsuffa Ákos a Felnőttképzők Szövetségének elnöke szívügyének tekinti a felnőttképzést és már régóta emlegeti, hogy ki kellene használni a digitális oktatás nyújtotta előnyöket. A veszélyhelyzet miatt a személyes jelenlét nem megoldható, így az oktatási intézetek kénytelenek online tovább folytatni az oktatást. Az FVSZ elnöke a felnőttképzés aktualitásairól az illetékes minisztériummal és hatóságokkal egyeztetett, továbbá javaslatokat is megfogalmazott. Az online oktatás történhet, e-mailen, telefonon és egyéb online platformokon. Az oktatás ugyanúgy folyik tovább, mindössze online, így nincs szükség személyes jelenlétre. Természetesen az online oktatásban részt kell venni, a tananyagot el kell sajátítani és a vizsgákat is le kell tenni. Azt is fontos kiemelni, hogy a támogatott felnőttképzésben résztvevők igazolható részvétele a képző és a képzett esetében is elszámolható.

A vizsgák kapcsán nagyon nehéz helyzetben vannak a képző intézmények, mivel nagyon sok vizsgának van gyakorlati része, melyet személyes jelenlét hiányában nem lehet megoldani. Szintén nehéz, ha nem áll rendelkezésre a szükséges eszköz vagy digitális tudás. Ezen a rendelet sem segíthet. A veszélyhelyzet komoly feladat elé állítja a képzőket. Nem csak amiatt, hogy a veszélyhelyzetben is helyt álljanak, hanem amiatt is, hogy a veszélyhelyzet megszűnte után a gazdaság helyreállításában szerepet vállaljanak. Ugyanis a gazdaság újra indítását követően nagy valószínűséggel nagy létszámú átképzésre lesz szükség.